Dünya Hamilelikte stres zekâyı düşürüyor

Hamilelikte stres zekâyı düşürüyor

13.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hamilelerin yüksek düzeyde yaşadığı stresin, anne karnındaki erkek çocukların zekâ seviyelerini düşürebildiği ortaya çıktı.

Hamilelikte stres zekâyı düşürüyor

Birçok araştırma, hamilelerin ruh sağlığının karınlarında taşıdığı çocukların fiziksel ve psikolojik gelişiminde büyük rol oynadığını gösteriyor. Danimarka’daki Odense Üniversitesi Hastanesi’nin çalışmasında ise hamilelerin yüksek düzeyde stres yaşamasının doğacak erkek bebeklerin zekâ seviyesini düşürebildiği ortaya çıktı. Hamilelerin üçüncü ‘trimester’de yaşadığı yüksek düzeydeki stresin erkek bebekleri çok daha olumsuz etkilediğinin belirlenmesi, bu araştırmayı çarpıcı kıldı. (Trimester: Hamileliğin her üç aylık dönemi).

Haberin Devamı

Bu durumun nedeniyse hamilelik boyunca salgılanan ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen “kortizol” hormonuyla ilgili. Araştırmada 943 hamilenin çocukları 7 yaşına geldiklerinde onlara zekâ testi yapıldı. Testlerde annelerinin karnında daha fazla kortizol bulunan erkek çocukların performansı kötüydü. İdrarında daha fazla kortizon hormonu bulunan annelerin kızlarıysa testlerde çok daha iyi sonuçlar elde etti. Kortizon hormonu da vücudun iltihaplanmaya tepkilerini düzenliyor. Akademisyenler, “Hamilelerin stres seviyesi kesinlikle yükselmemeli” dedi.