Kültür Sanat Büyüsen de çocuk olmayı unutma!

Büyüsen de çocuk olmayı unutma!

17.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ryan Reynolds’ın rol aldığı “IF/Hayali Arkadaşlar” yetişkinlere çocukluklarını ve hayal güçlerini unutmamalarını hatırlatan, Pixar animasyonlarının izinde duygusal bir aile filmi.

Büyüsen de çocuk olmayı unutma

MÜJDE IŞIL - James Stewart, 1950 tarihli “Harvey”de, en iyi arkadaşı hayali bir tavşan olduğu için herkesin deli gözüyle baktığı ortaya yaşlı Elwood P. Dowd’u canlandırmıştı. “IF/Hayali Arkadaşlar” da bu filmi referans alırken (filmin başında kahramanlarımız televizyonda “Harvey”yi izlerken görüyoruz) seyirciyi çocukluğuna götürüp hayalleriyle bağlarını koparmamalarını öğütlüyor. 

Haberin Devamı

“A Quiet Place/Sessiz Bir Yer” serisi ile korku türüne yeni bir soluk getiren John Krasinski, bambaşka duygulara sesleniyor bu kez. Filmin afişine bakınca çocuklara yönelik tatlı bir hikâye izleyeceğiniz önyargısı oluşabilir ama öyle değil. Pixar animasyonlarının ruhunu yakalamak, yetişkinlere hitap edip onları hüzünleriyle yüzleştirmek istemiş Krasinski. “Toy Story”de büyüdüğünde oyuncaklarından ayrılmak isteyen Andy’nin izi var filmde. Annesini kaybeden ve babası da ameliyata girecek olan 12 yaşındaki Bea, artık çocuk olmadığını vurgularken karşılaştığı hayali arkadaşlar onu farklı gerçeklerle yüzleştiriyor. Her bir hayali arkadaşın bir insanla bağı olması fikri ise “Monster Inc./Sevimli Canavarlar”ı getiriyor akıllara. Zaten Blue karakteri de “Sevimli Canavarlar”daki Sulley’ye hayli benziyor. Yine bir Pixar başyapıtı olan “Inside Out/Ters Yüz”ün başkahramanı Riley’nin ergenlik sancılarındaki duygu durumları ile Bea’ninkiler de benzeşiyor. Ryan Reynolds’ın karakterinin hikâyedeki varlığı ise duygusal bir sürprize bağlanıyor. 

Haberin Devamı

Filmin tek sürprizi onunla sınırlı değil. Steve Carell’ın Blue’yu, Emily Blunt’ın Tekboynuz’u, Phoebe Waller-Bridge’in Tomurcuk’u ve Matt Damon’ın Çiçek’i seslendirdiği filmde (eğer görebilirseniz) Brad Pitt de var. 

Pandemide madalya

“Düet”ten neredeyse bir sene sonra yerli bir spor belgeseli vizyonda. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye tarihinde ilk kez beş milli jimnastikçi birden, bireysel kota alarak mücadele etmeye hak kazandı. İpek Kent ve Efe Öztezdoğan’ın yönettiği “Eclipse” pandemi sürecinde Türkiye’nin ilk olimpiyat madalyasını alabilmek için karantina, deprem ve sakatlıklarla mücadele eden bu milli jimnastikçilerin ilham veren hikâyesini anlatıyor.

Yazarlar